søndag den 12. januar 2014

Hvad vil det egentlig sige at arbejde?

Hvordan kan det være at vi oplever det at arbejde så forskelligt?

For nogle er det et nødvendigt onde, for andre er arbejde et ord der handler om udvikling og selvrealisering.

De fleste af os oplever nok at arbejdet svinger imellem begge ydrepunkter. Mandag morgener i januar kan det være svært at se den store meningsfortælling i arbejdet, omvendt har vi nok alle oplevet dage hvor arbejdsopgaverne på en meget livsbekræftende måde har smeltet sammen med vores personlige drivkrafter og indre motivation. Sådanne dage kan man bare blive ved og ved - og jo mere man slider i det og giver af sig selv, jo mere overskud får man.

Vi har forskellige erfaringer om arbejde fordi arbejde er mange forskellige ting. Den anerkendte filosof og politiske tænker Hannah Arendt har peget på tre meget forskellige dimensioner i det at arbejde: nemlig arbejde som slid, frembringelse og menneskelig interaktion ('labour, work & action', eller som det oversættes på danske: 'arbejde, frembringelse og handling').

Det er Arendts pointe at hver dimension tilbyder en særlig menneskelig tilfredsstillelse som de andre ikke kan leverer, og at alle tre dimensioner derfor må i spil for at sikre en sund og værdiskabende arbejdskultur.

Jeg har oversat en lille konsulentartikel om Hannah Arendts arbejdsbegreb og tilføjet nogle korte øvelser til grupper eller individuel refleksion. Det er tænkt som inspiration til en seminardag eller et afdelingsmøde, der går lidt dybere end de aktuelle driftsopgaver. Artiklen giver anledning til refleksion og en god snak om værdier, motivation, trivsel, engagement og produktivitet. Rigtig god arbejdslyst.

Download artikel her:
"Arbejde frembringelse og handling" Hannah Arendt's filosofi om arbejde. Workshopartikel til organisation og samarbejde 

Hannah Arendts hovedværk The Human Condition er oversart til dansk: Menneskets vilkår, Gyldendal, 2005.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar